Folkeuniversitetet

Foredrag

Holdnr Navn Start Ugedag Sted  
178006 Skole, menneskesyn og pædagogik efter reformationen Vor Frue kloster - Karmeliterklostret
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Skole, menneskesyn og pædagogik efter reformationen

v. Lektor Morten Fink Jensen, Københavns Universitet

 

 

Reformationens kirkeordinans af 1537 fastsatte også nye bestemmelser for ”børneskolen” – som før havde været den katolske kirkes ansvar.

I den nye tids opfattelse af skolen mødes humanismens ønske om omsorg for barnet, som ikke må udsættes for psykisk eller fysisk tugtelse eller skade, med det synspunkt, at lader man ikke barnet lære det gode – om man så må slå det for at det kan lære det – så lærer det, det onde. Her stod kampen mellem humanismens radikale krav om respekten for det enkelte menneske, og lutheranismens frygt for, at det onde skulle få overtaget, hvis ikke….En debat som vel endnu ikke helt er afsluttet!

Men ønsket om at alle skulle kunne læse Biblen havde i hvert fald den sideeffekt, at alle skulle lære at læse – måske en nøgle til forståelse af, at de protestantiske lande gennemgik en udvikling, der overgik alle andre. En utilsigtet sideeffekt, eller med Hegel: Historiens list!

Disse spørgsmål har Morten Fink Jensen også arbejdet med i det store værk om Dansk skolehistorie (bind 1). Vi forventer denne aften også at se mange med interesse for historien om skolen!

 

Afholdes mandag d. 30. oktober.

 

Foredraget finder sted i Laxmandssalen i Vor Frue Kloster i Helsingør. Vi kan være ganske mange, men alligevel råder vi til forudgående tilmelding. Så er man sikret en plads. Der er gratis adgang.

 Foredraget gennemføres med tilskud fra A.P.Møllers fond, og der er gratis adgang. Vi tilråder tilmelding, enten ved partoutkort,eller særskilt til dette foredrag.

 

Partoutkort til alle saloner: Kr. 100

 

  

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178006
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 01-01-0001 00:00
Mødegange: 0
Lektioner: 0
Undervisere:
Priser:
Kursuspris DKK 0,00
178007 Bibelvandring - og reformationen 19‑08‑2017 10:00 Lør Vor Frue kloster - Karmeliterklostret
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Vi indbyder atter til en gennemgang af Biblen; denne gang kalder vi det Bibelvandring, tidligere har det heddet Bibelmarathon, men for begge gælder, at det er en vandring uden at benene skal røres. Det sker alt sammen i Laxmandssalen i Vor Frue Kloster i Helsingør.

Biblen er for os alle, kristne, ateister, muslimer osv. Det er centralt dokument til forståelse af vores historie, kultur, sprog – og den kristne tro. Alle er derfor velkomne til at være med. Undervisningen forestås af universitetsuddannede teologer, som også har deres virke i folkekirken – men sigtet er forståelse – ikke forkyndelse.    

 

Den aktuelle anledning er det forestående reformationsjubilæum, som fejres i 2017 – i 500-året for Luthers berømte opslag af de 95 teser på kirkedøren i Wittenberg i oktober 1517. Det var Luthers intense arbejde med de bibelske tekster, der gav ham den nye forståelse, der førte til opgøret med den katolske kirke – og til reformationen.

Ved en række øvrige foredrag i efteråret 2017 vil vi vise, hvordan reformationen betød en gennemgribende ændring af de danske samfund – og at Danmark i dag i meget høj grad er et samfund skabt af reformationen.

Det er en lang vandring, vi indbyder til, 19 mødegange fordelt over 3 semestre, fra efteråret 2016, og til sidst i 2017.  Det er en sammenhængende historie, men det giver også mening, om man kun er med et enkelt eller 2 semestre. Derfor kan man også tilmelde sig for et semester ad gangen.

Undervisningen finder sted på lørdage kl. 10.00-11.30  i Laxmandssalen i Vor Frue Kloster i Helsingør.

Første mødegang er lørdag d. 8. oktober.
Herefter mødes man således: 29.10, 19.11, 10.12 2016.

Og i 2017 således: 7.1, 28.1, 18.2, 11.3, 1.4, 22.4, 13.5, 10.6, 19.8, 9.9., 30.9, 21.10, 11.11, 2.12 og 16.12. 

7.1 og 28.1 hører til første semester.


Ved tilmelding eller ved kursusstart får man udleveret en læseplan.
I Domkirken, Sct. Mariæ kirke og Vestervang kirke ligger også møde- og læseplaner.

Der læses efter Bibelselskabets nye oversættelser, Det Nye Testamente således efter  Den nye aftale. De nye oversættelser kan i begrænset omfang lånes i kirkerne. Og ellers kan 1992-oversættelsen af Biblen benyttes.

Underviserne er: Anne Sofie Grandorf, Domkirken: Jørgen Ingberg Henriksen, Skt. Mariæ kirke; Kirsten Grønbech, Skt. Mariæ kirke, Kirsten Winter, Domkirken; Troels Bak Stensgaard, Vestervang kirke.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178007
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 19-08-2017 10:00
Mødegange: 7
Lektioner: 12
Undervisere: Jørgen Ingberg Henriksen
Kirsten Winther
Kirsten Ewald Grønbech
Troels Bak Stensgaard
Anne Sofie Grandorf
Priser:
Kursuspris DKK 175,00
178001 Rudolph Tegner - Myte eller virkelighed 27‑08‑2017 15:00 Søn Helsingør Aftenskole, Værftet
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

 

 

 

 

Rudolph Tegner: Myte eller virkelighed?

 

Rudolph Tegner er først og fremmest kendt som billedhugger,men han har også efterladt os en større produktion af skitser og malerier. De vises på museet i denne sæson i en særudstiling, "Fra gulv til loft".

De mange værkler vil Hans jørgen Bonnichsen tage udgangspunkt i - vi skal sidde omgivet af dem -i et forsøg på at komme tættere på Tegners liv og værk, herunder også forsøge at svare på spørgsmålet: Var historien om den forfulgte kunstner mere myte end virkelighed?

Hans Jørgen Bonnichsen er kunsthistoriker og fhv. operativ chef for PET.

Foredraget arrangeres i samarbejde med Gribskov Folkeuniversitet og Rudolph Tegners Museum og Statuepark.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178001
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 27-08-2017 15:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Hans Jørgen Bonnichsen
Priser:
Kursuspris DKK 100,00
177001 Verdenslitteratur - læst ud fra en kvindelig synsvinkel 20‑09‑2017 17:00 Ons Helsingør Aftenskole, Værftet
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

 

 

Denne sæsons 2 semestre vil med deres store bredde i både tid og genre søge at favne de strømninger og bevægelser, der udgør et tidsrum - og som afspejler sig i det enkelte individ.

Kurset vil blive fortolket ud fra en kvindelig synsvinkel. Eneste krav er at den udvalgte litteratur bliver læst!

Vi byder ”veteranerne” velkommen tilbage og ser også meget gerne nye deltagere i denne litteraturkreds, som gennem en længere årrække har arbejdet sig gennem en ganske imponerende mængde god litteratur, ny blandet med det bedste af det ældre. 

Undervisningsforløb  2017 - 2018

20.9                David Grossman: En hest kommer ind på en bar                            Marianne Larsen

4.10.               John Steinbeck: Vredens druer                                                           Jytte Larsen

18.10.            Elisabeth Åsbrink: 1947                                                                         Jytte Larsen

1.11.           George Orwell: 1984                                                                                Jytte Larsen

15.11.            Sten Steensen Blicher: En landsbydegns dagbog                            Marianne Larsen

29.11             Margaret Atwood: Tro tjenerinde                                                         Marianne Larsen

24.1.              Thomas Mann: Doktor Faustus                                                             Marianne Larsen

7.2.                Orphan Pamuk: Sne                                                                                  Marianne Larsen

21.2.              Zadie Smith: Swingtime                                                                           Marianne Larsen

7.3.                 Emma Donoghue: Underet                                                                     Kirsten Holst Petersen

21.3                Ian McEwan: Nøddeskal                                                                          Kirsten Holst Petersen

11.4.               Katja Ketu: Natsværmeren                                                                   Kirsten Holst Petersen

 

177001          Onsdag 17.00-18.45          

Helsingør Aftenskole, Værftet

 

                      Pris kr. 1150

 

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177001
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 20-09-2017 17:00
Mødegange: 12
Lektioner: 24
Undervisere: Marianne Larsen
Kirsten Holst Petersen
Jytte Larsen
Priser:
Kursuspris DKK 1.150,00
171080 Saloner på Skibsklarerergården -og i Laxmandssalen (partout-kort) 27‑09‑2017 19:00 Ons Skibsklarerergården
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

SALONER EFTERÅRET 2017 i Skibsklarerergården/ Laxmandssalen

 

Det er os en glæde atter at kunne indbyde til saloner på Museum Skibsklarerergården – et samarbejde, vi som arrangører er meget glade for, lige som vi ved, at deltagerne – vores aktive, engagerede salonpublikum -  har givet udtryk for stor glæde over de venlige, imødekommende omgivelser i et af byens  fineste huse.

Efteråret 2017 byder på et salon-program, som afviger noget fra de 2 foregående, idet emner omkring reformationen fylder meget.

Begivenhederne i 1517 og derefter fik så gennemgribende konsekvenser for stort set alt i vores samfund; det mente vi, vi burde se nærmere på. For det er ikke kun en sag, der vedrørte kirken  – men stort set alt i samfundet.

Alle salonerne har gratis adgang, idet der til alle saloner vedr. reformationen er blevet ydet tilskud fra A.P. Møllers Fond, og andet tilskud til de øvrige saloner.

Efter aftale bliver salonerne om reformationen offentliggjort på den officielle ”Reformationsjubilæums-hjemmeside”. Alle har således adgang, og det bliver så efter først til mølle princippet. Og der er begrænset plads!

Det er ikke rart, hvis man ønsker at være med uden at skulle konkurrere om pladsen hver gang. Man vil derfor kunne købe et partoutkort for kr. 100 som giver adgang til samtlige saloner på Skibsklarerergården- og de 3 saloner i Laxmandssalen.  Vi reserverer pladser til partoutkort-holdere, og holder pladserne indtil 15 minutter før hvert foredrag. Vi håber, det – efter forholdene – er en acceptabel fremgangsmåde. 

 

I foråret 2018 forventer vi at kunne vende tilbage til en mere ”normal” salonpraksis, og flere af foredragene er allerede bestilt.

Program for hele foråret forventer vi at kunne præsentere i november.

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 171080
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 27-09-2017 19:00
Mødegange: 7
Lektioner: 7
Undervisere:
Priser:
Kursuspris DKK 100,00
178002 Luther - et bekymringsfrit hjertel 27‑09‑2017 19:00 Ons Skibsklarerergården
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Luther - et bekymringsfrit hjerte

Forfatteren og teologen Steffen Støvring indleder foredragsrækken om reformationen ved over 2 aftener at præsentere os for mennesket, universitetsprofessoren og den troende kristne Martin Luther. Hvem var han, hvad var det han ville gøre op med, og hvad betyder han for os i dag? De er de temaer, Støvring arbejder med i sin lille, meget roste bog - Luther - et bekymringsfrit hjerte (Akademisk forlag, 2016, med forord af fhv. biskop Kjeld Holm)

Steffen  Støvring afholdt for 3 år siden nogle meget velbesøgte forelæsninger i Helsingær over sin bog om 5 eksistenstænkere,. .

Foredragene gennemføres med tilskud fra A.P.Møllers fond, og der er gratis adgang. Vi tilråder tilmelding, enten ved partoutkort,eller særskilt til disse 2 foredrag.

 

Partoutkort til alle saloner: Kr. 100

 

  

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178002
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 27-09-2017 19:00
Mødegange: 2
Lektioner: 2
Undervisere: Steffen Støvring
Priser:
Kursuspris DKK 0,00
178003 Viljens frihed - den uafsluttede samtale mellem luther og Erasmusd af Rotterdam 11‑10‑2017 19:00 Ons Skibsklarerergården
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Viljens frihed - den uafsluttede samtale mellem Luther og Erasmus  af Rotterdam

Martin Luther havde lært meget af Erasmus af Rotterdam, som også nøje havde fulgt oprøreren fra Wittenberg.  Men i 1525 kom det til et endeligt og voldsomt brud mellem de 2, da Erasmus udsendte sin bog om "Viljens Frihed": Vi er alle givet en vis frihed til selv at kunne vælge og handle derefter i livets store spørgsmål. Luther reagerede voldsomt herpå i sit svarskrift om "Den trælbundne vilje". Alt beror på Guds nåde.

Luther anså dette skrift for at være det vigtigste i sit forfatterskab, sammen med Den lille Katekismus, og det er da også blevet oversat til dansk flere gange.

Erasmus's skrift er mærkeligt nok aldrig blevet oversat i sin fulde længde, men lå i en ufærdig oversættelse blandt forfatteren Villy Sørensens efterladte skrifter. Nu har lektor Gorm Tortzen færdiggjort oversættelsen, som er udsendt på Gyldendals forlag, august 2017.

Diskussionen og dens heftighed må forekomme næsten uforståelig for et moderne menneske. Med sagen var af afgørende betydning for Luther. Derfor er den værd at se nærmere på.

Oversætteren Gorm Tortzen vil drøfte denne historie sammen med teolog og ph.d.-studerende Mikkel Christoffersen.

 

Foredraget gennemføres med tilskud fra A.P.Møllers fond, og der er gratis adgang. Vi tilråder tilmelding, enten ved partoutkort,eller særskilt til dette foredrag.

 

Partoutkort til alle saloner:  100

 

  

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178003
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 11-10-2017 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Gorm Tortzen
Priser:
Kursuspris DKK 0,00
178004 Hvorfor reformation? 21‑10‑2017 14:00 Lør Vor Frue kloster - Karmeliterklostret
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvorfor reformationen?

 

 

Reformations-festivalen i Helsingør, Reformationens stemmer i Helsingør, indledes lørdag d. 21. oktober kl. 14.00 af professor Martin Schwartz Lausten.

 

Martin Schwartz Lausten vil tegne et billede af Europa i opbrud i begyndelsen af 1500-tallet. En ny verden var blevet opdaget, og nye økonomiske og politiske kræfter rykkede voldsomt ved det ellers så stabile middelaldersamfund. Og så kunne nye tanker hurtigt spredes via den moderne kommunikationsteknologi – bogtrykkerkunsten.

Det er i den sammenhæng Luther formår at tænde et bål – og også undgå selv at blive brændt på det.

Der havde været adskillige år med ulmende uro og begyndende reaktioner over for magtmisbruget i den katolske kirke, men det tog fart i Wittenberg i 1517 og spredtes hurtigt i de følgende år, også hurtigt til Danmark, selvom det formelle trosskifte først fandt sted hos os i 1536.   

 

Professor Martin Schwartz Lausten er nok vores fremmeste kirkehistoriker. Han lukker os ind i denne vældige historie og kaster også et kort blik på, hvor vi nu står 500 år efter, også i forhold til den katolske kirke.

Foredraget finder sted i Laxmandssalen i Vor Frue Kloster i Helsingør. Vi kan være ganske mange, men alligevel råder vi til forudgående tilmelding. Så er man sikret en plads. Der er gratis adgang.

 Foredragene gennemføres med tilskud fra A.P.Møllers fond, og der er gratis adgang. Vi tilråder tilmelding, enten ved partoutkort,eller særskilt til disse 2 foredrag.

 

Partoutkort til alle saloner: Kr. 100

 

  

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178004
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 21-10-2017 14:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Martin Schwartz Lausten
Priser:
Kursuspris DKK 0,00
178005 Hvorfor taler vi dansk? 23‑10‑2017 19:30 Man Vor Frue kloster - Karmeliterklostret
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvorfor taler vi dansk?

 Ved redaktør, dr.phil. Marita Akhøj Nielsen, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Med reformationen fulgte et krav om, at gudstjenesten skulle være på det nationale sprog, og at Biblen skulle kunne læses på samme sprog;

Altså måtte man i gang med at oversætte Biblen og med hjælp af den forholdsvise nye bogtrykkerteknik også få den trykt og bredt ud til befolkningen.

 I det multinationale Danmark taler man dansk, norsk, tysk, stribevis af dialekter samt plattysk, og hvis man skriver, så gør man det på mange af de samme.

Hvilket sprog og hvilke sprognormer skulle man nu vælge. Ligesom Luther med sin bibeloversættelse til tysk lagde grunden til en tysk sprognorm, lagde sprogkyndige danskere tilsvarende grunden til et standardiseret dansk, som fører direkte frem mod dagens sprog. Her skal ikke mindst Christiern Pedersen, som man vil vide om i Nordsjælland, erindres. Men var det ikke sket, og altså som en følge af reformationen, så havde vi nok talt plattysk i Danmark i dag. Og det mener jeg helt alvorligt, siger seniorforsker Marita Akhøj Nielsen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

 Foredraget afholdes mandag d. 23. oktober.

.Foredraget finder sted i Laxmandssalen i Vor Frue Kloster i Helsingør. Vi kan være ganske mange, men alligevel råder vi til forudgående tilmelding. Så er man sikret en plads. Der er gratis adgang.

 Foredraget gennemføres med tilskud fra A.P.Møllers fond, og der er gratis adgang. Vi tilråder tilmelding, enten ved partoutkort,eller særskilt til dette  foredrag.

 

Partoutkort til alle saloner: Kr. 100

 

  

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178005
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 23-10-2017 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere:
Priser:
Kursuspris DKK 0,00
177002 Shakespeare 2017-18 11‑11‑2017 11:00 Lør Espergærde Gymnasium
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

Henry VIII

 

 

Henrik den ottende - konge af England fra 1509 til 1547 - var en from katolik. Netop i 1521 skrev han en afhandling, som kritiserede Luthers tanker. Som tak for dette gav paven ham titlen TROENS FORSVARER. Henrik den ottende forsvarede i sin afhandling først og fremmest ægteskabets ukrænkelighed og pavens ufejlbarlighed som kirkens overhøjhed og guds repræsentant på jorden.

Tiolv år senere havde Henry brudt med paven, bevilget sig selv skilsmisse fra sin første kone og giftet sig med den næste - og gjort sig selv til overhoved for den engelske kirke.

Det er disse tolv år,  Shakespeare sammenpresser i sit sidste historiske skuespil, Henry VIII.

Her møder vi ikke den overvægtige konge, som vi kender fra Holbeins maleri, men en ung og stærk konge, hvis Akilleshæøl er en panisk angst for at stå uden en mandlig arving til sin trone.

Hans spanske dronning og hans magtfulde kardinal er de første store tabere i kongens spil.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177002
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 11-11-2017 11:00
Mødegange: 3
Lektioner: 3
Undervisere: Anne Kristensen
Priser:
Kursuspris DKK 250,00
178008 Finland i 100 år 23‑11‑2017 19:00 Tor Odd Fellow Palæet
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Finland 100 år.

 

 

Finland blev en selvstændig stat d. 6. december 1917. Oktoberrevolutionen i Rusland var den mulighed, der skulle udnyttes, Finland brød med Rusland, nu Sovjetunionen, og Lenin accepterede. Man kunne jo altid komme igen! Men Finland blev frit, endeligt, efter århundreder med først svensk, siden russisk overherredømme.

Begivenheden fejres stort i Finæland hele dette år. De nordiske statsoverhoveder, inkl. vores Dronning, har allerede været der for at lykønske, og på dagen, d. 6. december, forventes det olgså, at den forsmåede part, Rusland, vil lade sig repræsentere ved præsidenten.

Vi vil over 3 dage i november, d.23.-25.,  indbyde til foredrag, film, musik og finsk mad og drikke, også historien om finnebørnene i Danmark fra 1939, efter den model, vi har prøvet før. Det bliver historie, politik, litteratur, kunst og design, musik m.v. Vi håber, mange ønsker at være med.  Et partoutkort til en beskeden pris (kr. 50)  vil give adgang til det hele (dog særlig pris for evt. spisning).

Arrangementet gennemføres i samarbejde med Palæets Venner.

Nærmere program vil foreligge primo oktober.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178008
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 23-11-2017 19:00
Mødegange: 3
Lektioner: 16
Undervisere: Christian Schnettler
MARIANNE JUST
Priser:
Kursuspris DKK 50,00
177004 Slægtsforskning: Øresundstolden 1429-1857 29‑01‑2018 19:00 Man Senior Centret Vapnagård
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Serie slægtsforskning: Øresundstolden 1429-1857

 

I Rigsarkivet findes en kildegruppe, som er optaget på UNESCOs fornemme liste over den skriftlige verdenskulturarv, nemlig Øresundstoldregnskaberne. De indeholderv oplysninger om alle de 1.8. millioner skibe, som passerede Helsingør fra 1400-tallet til 1857. 

Foredragsrække arrangeret i samarbejde med DIS.

Pris: kr 75. Medlem af DIS: Pris kr. 50,00

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177004
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 29-01-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Erik Gøbel
Priser:
Kursuspris DKK 75,00
177010 Livets følsomhed og Guds medleven 04‑02‑2018 14:00 Søn Sct. Olai Kirke
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

Livets følsomhed og Guds medleven

 

Vi inviterer til et undervisningsforløb med Davids salmer efter ”Tak”, den nye oversættelse til nudansk - set sammen med 6 af forfatteren Alice Munros noveller fra samlingen ”Livet”.

 Vi vil læse de to tekstsamlinger sammen, fordi de hver for sig åbner for kvaliteter hos hinanden.

Teksternes temaer og pointer bliver tydeligere ved den anden tekstsamlings nærvær.

 Alice Munros noveller udspiller sig nærværende og nært i samspillet mellem krop og bevidsthed, følelse og erindring. Og kan virke næsten bibelske i deres insisteren på liv.

Og Davids salmer udtrykker menneskets både udsathed og styrke over for det overvældende i livet. De stemninger og omstændigheder, som trækker i os og kan tage os med sig væk fra os selv. Hele tiden inden for forholdet til Gud.

 Gennemgangen har fokus på den mulighed for forandring og for et godt liv, som ligger i de relationer, vi har til hinanden og til Gud.

 Undervisningen er lagt an på, at deltagerne har læst de tekster, som gennemgås.

”Tak”, Salmernes Bog på nudansk, Det danske Bibelselskab 2017. Og ”Livet”, af Alice Munro, 2012.

 I kurset lægges der vægt på en fælles samtale efter undervisernes oplæg.

 

Undervisningsplan:

 Søndag 4. februar, kl. 14 – 16:

Salmerne 7 – 18 og novellen ”Livet”.

 Søndag 11. marts, kl. 14 – 16:

Salmerne 22 – 33 og novellen ”Når man skyller i land i Japan”.

 Søndag 8. april, kl. 14 – 16:

Salmerne 38 – 49 og novellen ”Amundsen”.

 Søndag i september, kl. 14 – 16:

Salmerne 58 – 69 og novellen ”Grusgraven”.

 Søndag i oktober, kl. 14 – 16:

Salmerne 89 – 104 og novellen ”Tog”.

 Søndag i november, kl. 14 – 16:

Salmerne 119 – 139 og novellen ”Øjet”.

  Undervisningen foregår i Oxernes kapel, Helsingør Domkirke 6 søndag eftermiddage, kl. 14 – 16 i 2018.

 Søndag 4. februar, søndag 11. marts og søndag 8. april.

Undervisningen i efteråret fastsættes senere.

Undervisere er sognepræst Else Korsholm, Esbønderup og sognepræst Kirsten Winther, Helsingør.

 Kurset er i samarbejde med Helsingør Aftenskole og Folkeuniversitetet.

 Tilmelding sker til Helsingør Aftenskole: 4921 2525 eller mail: kontoret@helsingor-aftenskole.dk

Pris: 225 kr. pr halvår, eller 450 kr. for hele kurset.

Kursus: 177010

 

 

 

 

 

Livets følsomhed og Guds medleven

Davids salmer  fra Det gamle Testamente og forfatteren Alice Munro

 Et kursus

 

 

 

Den aktuelle anledning er det forestående reformationsjubilæum, som fejres i 2017 – i 500-året for Luthers berømte opslag af de 95 teser på kirkedøren i Wittenberg i oktober 1517. Det var Luthers intense arbejde med de bibelske tekster, der gav ham den nye forståelse, der førte til opgøret med den katolske kirke – og til reformationen.

Ved en række øvrige foredrag i efteråret 2017 vil vi vise, hvordan reformationen betød en gennemgribende ændring af de danske samfund – og at Danmark i dag i meget høj grad er et samfund skabt af reformationen.

Det er en lang vandring, vi indbyder til, 19 mødegange fordelt over 3 semestre, fra efteråret 2016, og til sidst i 2017.  Det er en sammenhængende historie, men det giver også mening, om man kun er med et enkelt eller 2 semestre. Derfor kan man også tilmelde sig for et semester ad gangen.

Undervisningen finder sted på lørdage kl. 10.00-11.30  i Laxmandssalen i Vor Frue Kloster i Helsingør.

Første mødegang er lørdag d. 8. oktober.
Herefter mødes man således: 29.10, 19.11, 10.12 2016.

Og i 2017 således: 7.1, 28.1, 18.2, 11.3, 1.4, 22.4, 13.5, 10.6, 19.8, 9.9., 30.9, 21.10, 11.11, 2.12 og 16.12. 

7.1 og 28.1 hører til første semester.


Ved tilmelding eller ved kursusstart får man udleveret en læseplan.
I Domkirken, Sct. Mariæ kirke og Vestervang kirke ligger også møde- og læseplaner.

Der læses efter Bibelselskabets nye oversættelser, Det Nye Testamente således efter  Den nye aftale. De nye oversættelser kan i begrænset omfang lånes i kirkerne. Og ellers kan 1992-oversættelsen af Biblen benyttes.

Underviserne er: Anne Sofie Grandorf, Domkirken: Jørgen Ingberg Henriksen, Skt. Mariæ kirke; Kirsten Grønbech, Skt. Mariæ kirke, Kirsten Winter, Domkirken; Troels Bak Stensgaard, Vestervang kirke.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177010
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 04-02-2018 14:00
Mødegange: 3
Lektioner: 6
Undervisere: Kirsten Winther
Else Korsholm
Priser:
Kursuspris DKK 225,00
177007 Herodot - den første historiker 21‑02‑2018 19:00 Ons Skibsklarerergården
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

 HERODOT - den første historiker

Gorm Torzen har de seneste 8 år over  37 mødeaftener gennemgået store dele af Platons samlede værker – hvis hovedredaktør og oversætter han har været. Nu holder vi en pause fra Platon og indbyder til endnu et af antikkens betydeligste navne, Herodot, hvis store værk præsenteres over 4 mødeaftener.

 ‘Herodot fra Halikarnassos meddeler i det følgende resultaterne af sin forskning, for at bevare hvad mennesker har udført fra glemsel og udslettelse...’ Sådan begynder verdens første historiker sit værk, som han skrev i årene omkring 440 f.Kr. Det er en verdenshistorie med Grækenland som centrum men med forgreninger til hele den kendte verden: Ægypten, Sydrusland, Indien. Kun Vesteuropa er helt ukendt for ham, og han forestiller sig, at det er et større landområde end alle de andre kontinenter.

Værket er både historisk, geografisk og etnologisk, og da Herodot er en glimrende fortæller, er læseren godt underholdt, mens han beretter om de mest utrolige begivenheder i hele den kendte verden.

Den danske oversættelse ved Thure Hastrup og Leo Hjortsø er netop genudgivet, og på 4 aftener vil Herodots forunderlige univers blive oprullet med 4 ”case stories”:

1. Herodot introducerer sig selv – hans historiesyn og hans horisont. Myte og historie

2. Herodot i Ægypten – en øjenvidneskildring af en ung græker i et gammelt land: Pyramider, balsamering, krokodiller og mærkelige skikke i landet, hvor alting er omvendt

3. Det gamle Grækenland: Herodot om Grækenlands historie 100 år før hans egen tid: Samos-sagaen

4. Samtidshistorie: Herodot og Perserkrigene: Grækernes skæbnetime

 

Vi tager udgangspunkt i Herodots egen tekst, og deltagerne vil få udleveret kopier af de tekster, vi skal beskæftige os med. Det vil også være muligt at købe værket med 25% rabat, hvis man bestiller i god tid gennem Folkeuniversitetet.

Der vil være følgende mødeaftener: 21.feb, 28. feb., 7. marts og 14. marts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Pris kr. 75 - eller med partoutkort til alle saloner for kr. 225.

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177007
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 21-02-2018 19:00
Mødegange: 4
Lektioner: 4
Undervisere: Gorm Tortzen
Priser:
Kursuspris DKK 200,00
177006 De muntre koner i Windsor, Shakespeare 2017-18 03‑03‑2018 11:00 Lør Espergærde Gymnasium
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

 

 

 

Merry i marts!

Folketeatret spiller De Lystige Koner i Windsor i en bearbejdning af Niels Brunses oversættelse af Shakespeares THE MERRY WIVES OF WINDSOR.

En komedie med Sir John Falstaff, den store bamse fra Henry IV, i fokus, nu uden konge, i stedet ude med snøren efter op til flere borgerfruer i provinsbyen Windsor. Er dette Holberg, spørger man sig selv – men det er ganske bestemt Shakespeare, og vi genkender spor og temaer fra andre af hans stykker.

Er det ROMEO og JULIE? Nej det er det ikke, men vi ser forældre, som har andre planer end det, deres datters hjerte vil.

Er det OTHELLO? Nej det er det ikke, men vi møder en mand, der bliver vanvittig af jalousi.

Er det En SKÆRSOMMERNATSDRØM? Slet ikke, men alligevel er det en nat med alfer, forklædninger og drillerier, som løser alle problemer, så nogen får en lærestreg, og andre får den rette.

Folketeatret har valgt at henlægge handlingen til det vilde vesten – og måske vil det vise sig at være en helt genial parallel.

Vi har reserveret billetter til torsdag den 22.marts – de koster 335 kroner stykket, og hvis man vil købe en af dem, skal man have meldt sig allerede den 19.januar.

Man kan naturligvis vælge at gå i teatret en anden aften – eller man kan nøjes med Shakespeares tekst på engelsk, eller i Niels Brunses oversættelse – De Lystige Koner i Windsor står i bind IV af Gyldendals nye udgave af de samlede værker.

Anne Kristensen introducerer stykket over tre lørdage: den 3. 10 og 17.marts fra 11-13.

Dette kursus foregår på Espergærde Gymnasium og koster 250 kroner

OBS: Husk billetbestilling hos folkeuniversitetet senest d. 19. januar, hvis du vil med i teatret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177006
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 03-03-2018 11:00
Mødegange: 3
Lektioner: 3
Undervisere: Anne Kristensen
Priser:
Kursuspris DKK 250,00
177005 Slægtsforskning: Arven efter forældrene 26‑03‑2018 19:00 Man Senior Centret Vapnagård
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Vi får en omfattende og dybdegående gennemgang af skiftesystemet i Danmark, fortalt på en underholdende og humoristisk måde, krydret med anekdoter fra fædrenes liv og levned. (Inden foredraget er der generalforsamling) 

 

 

Foredragsrække arrangeret i samarbejde med DIS.

Pris: kr 75. Medlem af DIS: Pris kr. 50,00

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177005
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 26-03-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Jytte Skaaning
Priser:
Kursuspris DKK 75,00
177008 Holberg i "ny- oversættelse" 04‑04‑2018 19:00 Ons Skibsklarerergården
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

 Holberg - i "ny-oversættelse"

Holberg indgår i den danske litteratur-kanon – alle møder Holberg i skolen – men derudover er han jo som bekendt en særdeles meget nutidig aktør på teatret.

Nu bliver han endnu lettere tilgængelig, for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er i færd med at udgive et udvalg af hans værker -  det bliver bare til 22 bind – i ”ny-oversættelse”, d.e. i moderne retskrivning, men dog uden at ændre på Holbergs tekst.  Lige nu udsendes hans 542 epistler (essays) i 5 bind om alt fra kys, tobaksrygning og kinesisk teater.

   

Den ene af værkets 2 hovedredaktører, ph.d. Peter Zeeberg, besøger os i Helsingør for at fortælle historien om den store udgivelse og om, hvorfor Holberg fortsat kan- skal? - læses. Vi skal også møde Peter Zeebergs egen oversættelse fra latin af den forunderlige historie om Niels Klim og hans rejse til jordens indre, hvor han møder de mærkeligste væsener.  I en tid med censur – vi er under Enevælden – var det Holbergs elegante måde at fremføre samfundskritik. Siden blev værket også oversat til dansk, af Jens Baggesen – og vi har nu en helt ny oversættelse.

 

 

Hvilken fin anledning til et gensyn med Holberg. Er der mon anledning til også et mødes kritisk med den store dansker/nordmand?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 177008
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 04-04-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Peter Zeeberg
Priser:
Kursuspris DKK 50,00
178008-1 Den ukendte soldat 08‑04‑2018 16:00 Søn Humle Bio
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Filmen Den ukendte soldat (2017)

 

Den nyeste filmatisering af Vainö Linnas roman Den ukendte soldat,  produceret i anledning af 100-års fejringen af Finland som selvstændig nation.

Pris for billet inkl. forfriskning.

Der vil være adgang til biografen fra kl. 15.40. Vi medbringer en liste over de tilmeldte og udleverer billet(ter). 

 

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 178008-1
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 08-04-2018 16:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Poul Erik Kandrup
Priser:
Kursuspris DKK 114,00