Folkeuniversitetet

Teologi for alle

I et samarbejde mellem Domprovstiets præster og folkeuniversitetet gennemføres i 2019 et årskursus i alle teologiens klassiske fag. Forårets 4 kursuslørdage følges op af 4 kursusdage i efteråret – og nye deltagere kan godt være med. Kurset henvender sig til alle med interesse for fagene, og der kræves ikke forudgående kendskab til samme. Forud for hver mødegang indbydes til en kort andagt, som ikke indgår i det egentlige undervisningsprogram. Der bydes på kaffe og forfriskninger, men man medbringer selv frokost.  Undervisningsdage: 21.9, 19.10, 16.11 og 7. december 2019.

Undervisningen i efteråret omfatter følgende fag:

Gammel Testamente

Det Gamle Testamente, jødedommens bibel - eller ”Den Hebraiske Bibel”, som også var de første kristnes bibel, er også i dag en del af den kristne kirkes Bibel. Og det er ikke bare én bog, men en lang række bøger, som er blevet til over en længere periode, formentlig fra omkring 600 – ca. 100 f.Kr.
I løbet af kurset vil vi dykke ned i det gammeltestamentlige univers gennem tekster af højst forskellig art: historiefortælling, lovstof, profetiske bøger, visdomslitteratur og den smukkeste poesi i Salmernes bog og Højsangen. Vi vil beskæftige os med teksternes oprindelse, brug og funktion, samt indflydelsen fra nærorientalsk kultur, og vi vil se på de grundlæggende forestillinger om Gud, om menneskets plads i verden, og om forholdet mellem Gud og menneske, som det folder sig ud i teksterne. Der undervises i GT d. 21.9, 19.10, 16.11 og 7. 12, alle formiddage.
Karin Elisabeth Christiansen

Kirkehistorie

Man forstår bedst sig selv i lyset af fortiden. Hvordan er kirken blevet, som den er? Hvilke strømninger og personligheder har været med til at forme den?
Kurset vil være en kort gennemgang af kirkens historie fra aposteltid til atomtid, som titlen lyder på en kirkehistorisk oversigt.
Vi skal møde de første disciple og høre om deres famlende forsøg på at skabe en ramme om forkyndelsen af den opstandne Herre, Jesus Kristus. Vi skal stifte bekendtskab med nogle af de store kirkefædre, som var med at til afgrænse og forme dogmatikken, altså definere, hvad der var det specifikke for den kristne tro i de første århundreder.
De kirkelige vækkelser, både den grundtvigske og den pietistiske og den missionske med linjer op til vor egen tid fuldender billedet af en kirke i stadig bevægelse. En kirke, hvor teologer til stadighed forsøger at omformulere og definere netop den kristne kirkes egenart. der undervises følgende dage: 21.9. og 19.10, efter frokost.

Bodil Olesen

Religionsfilosofi

Religionsfilosofi kan i vores sammenhæng ses som et forsøg på at anlægge et filosofisk perspektiv på den kristne teologi: at tænke over troens indhold.
Kristendommen har med sit universalitetskrav altid været forpligtet på at skulle reflektere over sig selv og på at skulle aflægge regnskab for sig selv. Det gælder både i interne teologiske diskussioner og i forhold til den samtale, der eksisterer mellem teologien og forskellige sekulære eller ateistiske livsanskuelser. Det betyder, at man har skullet formulere og udlægge troen med en vis grad af systematik og indre sammenhæng, og at man har skullet forholde sig grundigt og kritisk til gyldigheden af de sandhedskrav, kristendommen kommer med.
Beskæftiger dogmatikken og religionsfilosofien sig da med de samme emner? Kort og firkantet udtrykt: Jo, det gør de, men den ene er intern, den anden ekstern. I dogmatikken forsøger kirken indadtil at redegøre for, hvad troens indhold er. Religionsfilosofien forsøger modsat udadtil at redegøre for troens indhold og betydning i dialog med og i forhold til den filosofiske tænkning, livsanskuelserne, religionerne, de kulturelle strømninger. der undervises følgende dage: 16.11 og 7.12, efter frokost.

Teologisk tema
Hver undervisningsdag slutter med, at vi kort stiller skarpt på et teologisk tema. Ideen er, at vi her kan få udblik dels til kristendommens udtryk i nye salmer, kunst og litteratur – og dels hente folk ind der har en særlig viden om aktuelle emner med teologisk relevans, så der også kastes lys over tro og religion, kirke og kristendommens betydning for og udfordringer i et senmoderne og sekulariseret samfund. Her vil vi f. eks. sætte fokus på emner som: reformation, nye salmer, kirkekunst og se på kirkens forhold ude i verden og på folkekirkens udfordringer herhjemme.

Dagsprogram vil være følgende

9.15: Andagt i Domkirken (uden for undervisningen)

9.30 – 11.45: Undervisning

11.45 – 12.30: Frokost

12.30 – 14.45: Undervisning

14.45 – 15: Kaffepause

15 – 15.45: Teologisk tema

Anders Kingo (AK), Domkirken

Karin Elisabeth Christiansen (KEC), Sthens kirke

Bodil Olesen (BO), Hornbæk kirke

Udførligt program ligger i kirkerne i domprovstiet, på bibliotekerne og kan også bestilles fra Aftenskolens kontor.

1927011

Domkirkens Hus

Lørdage (9.15)  9.30-15.45, d. 21.9, 19.10, 16.11, 7.12 2019.

Anders Kingo, Karin Elisabeth Christiansen, Bodil Olesen.

Kr. 475  (pr. halvår.)

)

Teologi for alle

Undervisningen i efteråret omfatter følgende fag:

Gammel Testamente

Karin Elisabeth Christiansen

Kirkehistorie

Bodil Olesen

Religionsfilosofi

Teologisk tema

Dagsprogram vil være følgende

9.15: Andagt i Domkirken (uden for undervisningen)

9.30 – 11.45: Undervisning

11.45 – 12.30: Frokost

12.30 – 14.45: Undervisning

14.45 – 15: Kaffepause

15 – 15.45: Teologisk tema

Anders Kingo (AK), Domkirken

Karin Elisabeth Christiansen (KEC), Sthens kirke

Bodil Olesen (BO), Hornbæk kirke

1927011

Domkirkens Hus

Lørdage (9.15)  9.30-15.45, d. 21.9, 19.10, 16.11, 7.12 2019.

Anders Kingo, Karin Elisabeth Christiansen, Bodil Olesen.

Kr. 475  (pr. halvår.)

)